Doprava zadarmo na technické izolácie nad 120€ | 15% zľava na technické izolácie nad 600€

Protipožiarne vlastnosti stropných podhľadov podľa normy EN 13501-1

V celej Európe dnes platí požiadavka na ochranu stavebných konštrukcií pred ohňom. V prípade požiaru musí zostať konštrukcia stabilná a umožniť všetkým uniknúť z ohňom zasiahnutého priestoru. Doba trvania pažadovanej ochrany závisí od mnohých okolností.

Rozdiel je v tom, či ide o nosnú konštrukciu, bežnú stenu, strechu, pivnicu a pod. Medzi nezanedbateľné podmienky patrí aj aktívne zabezpečenie pred požiarom, napr. inštalácia automatického protipožiarneho systému. 

Požiarna bezpečnosť

Použitie nehorľavých stavebných materiálov zaisťuje vyššiu požiarnu bezpečnosť a v prípade požiaru poskytuje dlhšiu dobu na bezpečnú evakuáciu. Trieda reakcie na oheň podľa európskej normy EN 13501-1 vyjadruje, či a v akej miere stavebný výrobok prispieva k šíreniu požiaru. 

Hodnotiace kritériá tvorí:

  • rýchlosť a ľahkosť horenia materiálu;
  • rýchlosť a množstvo dodávanej energie;
  • rýchlosť a rozsah šírenia ohňa;
  • množstvo dymu počas spaľovania;
  • vznik plameňom horiacich kvapiek alebo častíc. 

Podľa európskej požiarnej klasifikácie sú zo siedmich „Eurotried“ najvyššie hodnotené nehorľavé výrobky označené symbolom A1.

Triedy reakcie na oheň podľa EN 13501-1

Trieda F – výrobky neodolné proti ohňu, prípadne výrobky nezaradené do žiadnej zo skupín E, D, C, B, A2, A1
Trieda E – výrobky, ktoré môžu krátkodobo zadržať malý požiar, ktorý sa nešíri príliš rýchlo
Trieda D – výrobky, ktoré spĺňajú kritériá triedy E a ktoré môžu na dlhšiu dobu zadržať malý požiar, ktorý sa nešíri príliš rýchlo. Okrem toho sú taktiež schopné odolávať pôsobeniu tepla od jednotlivého horiaceho predmetu za podstatného spomalenia a obmedzenia uvoľňovania tepla
Trieda C – Ako pri triede D, ale naviac pri tepelnom pôsobení jednotlivého horiaceho predmetu vykazujú obmedzené šírenie plameňa
Trieda B – Ako pri triede C, ale s prísnejšími požiadavkami.
Trieda A2 – Výrobky síce vyhovujú rovnakým kritériám STN EN 13823 ako pre triedu B, ale naviac nebudú za podmienok plne rozvinutého požiaru (stav požiaru, kedy na všetkých horľavých materiáloch v posudzovanom priestore prebieha horenie) významne prispievať ku kalorickému zaťaženiu a tým aj ku ďalšiemu rastu požiaru
Trieda A1 – Výrobky zaradené do tejto skupiny nebudú prispievať ku požiaru v žiadnom jeho štádiu
Podľa vykonaných testov reakcie na požiar môže hodnotenie zahŕňať aj dodatočné klasifikácie pre tvorbu dymu a žeravých kvapiek. Tvorba dymu je hodnotená známkami s1 (najnižšia tvorba dymu) do s3 (žiadny limit pre množstvo vytvoreného dymu). 

Žeravé kvapky sú hodnotené známkami od d0 (žiadne žeravé kvapky) do d2 (žiadny limit pre tvorbu žeravých kvapiek). Najviac používané minerálne kazety u nás od výrobcu KnaufCeiling Solutions majú klasifikáciu A2-s1, d0. Od Rockfonu sú to kazety s klasifikáciou A1.

 

 

Súvisiace produkty


Armacell Foamglas Isover Kaimann Knauf Paroc Rockwool