Doprava zadarmo na technické izolácie nad 120€ | 15% zľava na technické izolácie nad 600€

Penové sklo efektívne odstraňuje tepelné mosty

Pokiaľ projektant alebo investor dôsledne nerieši prerušenie tepelných mostov pod všetkými stenami, nemôže nikdy dosiahnuť nízkych tepelných strát požadovaných pre nízkoenergetické alebo pasívne domy.

Ideálnym riešením, ktoré bez prerušenia prepojí tepelnú izoláciu podlahy s tepelnou izoláciou fasády, sú izolačné bloky penového skla FOAMGLAS® PERINSUL. Pri tomto riešení zostáva tepelná izolácia obálky objektu pod nosnými stenami prerušená, nevznikajú tepelné straty ani kondenzácia v rohoch miestnosti. Zároveň vodotesné bloky chránia murivo aj pred vzlínaním vlhkosti po dobu výstavby, kedy nechránené murivo často stojí vo vode alebo v snehu.

Tepelné mosty v nosných konštrukciách 

Ako možno jednoducho kvantifikovať veľkosť tepelných strát nosnými stenami a priečkami, ktoré stoja na studenej základovej doske? Napríklad pri dome s pôdorysom 10x10 m (zastavaná plocha 100 m2) tvorí plocha obvodových stien pri ich hrúbke 25 cm celú desatinu zastavanej plochy (4x10x0,25=10 m2)! 

Okrem samotného úniku tepla sa v mieste tepelného mostu v zimnom období výrazne znižuje teplota vnútorného povrchu konštrukcie. V momente, keď táto teplota klesne pod hranicu rosného bodu, prichádza ku kondenzácii vzdušnej vlhkosti na povrchu. Chúlostivým miestom je tak spomínaná päta nosnej steny, hlavne miesta v rohoch miestnosti. Vlhkosť, ktorá skondenzuje  v konštrukcii a na jej povrchu, vytvára ideálne podmienky pre výskyt plesní. Plesne v stavbách nie sú iba estetickou chybou, ale majú dosah aj na hygienu prostredia.

 

Penové sklo FOAMGLAS® PERINSUL

Pre výrobu blokov PERINSUL je používaná najvyššia pevnostná trieda penového skla Foamglas®. Vyrábajú sa v dvoch pevnostných triedach:

  • S (Standard) - CS ≥ 1 600 kPa (pevnosť v tlaku podľa EN 826-príloha A)
  • HL (High Load) - CS ≥ 2 750 kPa (pevnosť v tlaku podľa EN 826-príloha A)

Len pre ilustráciu – 1 600 kPa predstavuje tlak vodného stĺpca o výške 160 metrov.

Tieto hodnoty pevnosti v tlaku sú však pre posúdenie staticky nosných konštrukcií nepoužiteľné, pretože vychádzajú z metodiky testovania stlačiteľných tepelných izolácií. Statici potrebujú poznať pre posúdenie murovaných nosných konštrukcií tzv. Charakteristickú pevnosť muriva v tlaku. Čo je hodnota odskúšaná na izolačných blokoch v spolupôsobení malty a následne muriva. Bloky PERINSUL ako jediné zo sortimentu penového skla prešli rozsiahlymi skúškami a certifikáciou, na základe ktorej získali tzv. Európske technické schválenie ETA. Jeho súčasťou sú aj overené a garantované hodnoty charakteristickej pevnosti muriva v tlaku pre kombinácie s rôznymi murovacími materiálmi.

Bloky izolácie FOAMGLAS® sú vo výrobe na ložných stranách potiahnuté asfaltovým záterom s nakašírovanou ochrannou zosilujúcou vrstvou. Bloky majú štandardnú dĺžku 450 mm a voliteľné šírky, ktoré zodpovedajú šírkam najčastejšie používaných murovacích materiálov. Výrobné hrúbky sú od 50 do 150 mm, štandardne 50 alebo 115 mm.

Vďaka formátu a povrchovej úprave možno dosky penového skla ukladať do maltového lôžka rovnako ako bežné tehly. S tým, že špáry sa nemaltujú a bloky sa ukladajú “na doraz”.

   

 

Izolačné vlastnosti blokov PERINSUL

Hlavným účelom blokov FOAMGLAS® PERINSUL je odstránenie tepelných mostov. Popri vysokej a stálej únosnosti majú bloky PERINSUL tiež veľmi nízku tepelnú vodivosť (typ S – λ ≤ 0,058 W/mK).

Tepelná vodivosť blokov PERINSUL je vďaka parotesnosti a nenasiakavosti materiálu FOAMGLAS® v čase úplne nemenná. Veľmi kvalitná tepelná izolácia tak môže dokonale a bez prerušení prepojiť tepelnú izoláciu podlahy a obvodového plášťa. Použitie blokov FOAMGLAS®  PERINSUL nie je obmedzené len na založení nosných obvodových stien alebo priečok, ale tiež na prerušení rady ďalších staticky zaťažených tepelných mostov (pod atikami, pod balkónovými dverami etc).

       

 

 

Súvisiace produkty


Armacell Foamglas Isover Kaimann Knauf Paroc Rockwool