Doprava zadarmo na technické izolácie nad 120€ | 15% zľava na technické izolácie nad 600€

Kazetové stropy a ich správna akustika

Akustika v miestnosti je veľmi dôležitá a výrazne ovplyvňuje naše pocity. Dlhá doba dozvuku môže spôsobovať dezorientáciu, keďže zvuk k poslucháčovi prichádza z viacerých smerov. Rovnako viacnásobný odraz zvuku spôsobuje slabú zrozumiteľnosť reči.

Správne zvolené materiály s vhodnými akustickými parametrami znižujú problémy s komunikácou, sústredením a únavou. 

Zvuková pohltivosť

Pohltenie zvuku – absorpcia zvuku – určuje, v akej miere materiál, prípadne stavebná prekážka pohlcuje zvuky, ktoré vznikajú v miestnosti. Tým sa tiež vyjadruje schopnosť materiálu znižovať dobu dozvuku v miestnosti. Deliace sadrokartónové priečky zväčša konštrukčne nadväzujú priamo na strop. Preto sa vo väčšine objektov vytvárajú použitím výrobkov s vysokým súčiniteľom zvukovej pohltivosti optimálne akustické podmienky.

Materiály s vysokou zvukovou pohltivosťou dokážu absorbovať zvukové vlny a premieňať ich na energiu inej formy, čím znižujú hluk a ozvenu v miestnosti. Kazetové podhľady sa vyrábajú z rôznych materiálov s rôznou úrovňou zvukovej pohltivosti. Výber materiálu závisí od požadovanej úrovne tlmenia hluku a typu miestnosti.

Účinnosť absorpcie zvuku je vyjadrená súčiniteľom zvukovej pohltivosti α. Na jeho základe sa vykonáva klasifikácia výrobkov, ktoré sa zaradzujú do jednej z tried zvukovej pohltivosti označených písmenami A až E.

 

Nepriezvučnosť

Nepriezvučnosť susediacich miestností vyjadruje schopnosť celej konštrukcie (deliacich priečok spoločne s podlahou, stropom a spojovacími prvkami) izolovať prenos reči, hudby alebo iných zvukov, ktoré sa šíria vzduchom prípadne stavebnou konštrukciou. Stanovuje teda mieru, do akej daný materiál chráni miestnosť pred hlukom z okolia. Medzi hlavné vlastnosti nepriezvučného materiálu patrí schopnosť pohlcovať zvuk, hmotnosť a tesnosť. Preto je pri montáži dôležitá presnosť.

Kazetové podhľady s vysokou nepriezvučnosťou dokážu zabrániť prenikaniu hluku z jednej miestnosti do druhej, čím zaisťujú súkromie a znižujú hlukové znečistenie. Nepriezvučnosť kazetových podhľadov závisí od hrúbky materiálu, jeho hustoty a typu konštrukcie.

Zvuková pohltivosť vs. nepriezvučnosť

Podhľady, ktoré sa vyznačujú vysokou zvukovou pohltivosťou, pomáhajú znižovať hladinu akustického tlaku v miestnosti. Znižujú tiež intenzitu zvuku, ktorý sa prenáša do druhej miestnosti a podporujú nepriezvučnosť interiéru. Tento efekt vyjadruje hodnota Dn,f,w. Stropný podhľad s najvyšším súčiniteľom predstavuje lepšiu akustickú izoláciu.

 

Akustika kazetových podhľadov sa dá ovplyvniť výberom materiálu, hrúbkou materiálu, typom konštrukcie a usporiadaním podhľadu v miestnosti. Objednajte si kazetový strop tu v e-shope alebo nás kontaktujte - s výberom správneho akustického riešenia vám odborne poradíme.

 

Súvisiace produkty


Armacell Foamglas Isover Kaimann Knauf Paroc Rockwool