Doprava zadarmo na technické izolácie nad 120€ | 15% zľava na technické izolácie nad 600€

Izolácia Armacel chráni vodu pred kontamináciou Legionellou

Legionella je druh baktérie, ktorá sa môže dostať do rozvodov pitnej vody cez centrálne vodovodné systémy v budovách. Dobre sa množí najmä v stojatej vode pri teplote medzi 25 a 45°C. Rizikovou sa stáva vdychovanim vo forme drobných kvapiek, napr. aerosól vznikajúci pri sprchovaní. Legionella napáda dýchacie cesty a spôsobuje legionársku chorobu, akútny zápal pľúc, ktorý môže pretrvávať týždne. Legionárskou chorobou sa môžu nakaziť hlavne chronicky chorí ľudia, osoby s oslabeným imunitným systémom. Príznaky nákazou sa podobajú chrípke, preto nie je často stanovená správna diagnóza. Nemecký inštitút pre skúmanie komunitne získanej pneumónie (CAPNETZ) odhaduje, že v Nemecku sa každý rok legionárska choroba vyskytne u 15 až 30 tisícov ľudí. 

Opatrenia na kontrolu kontaminácie

Existuje množstvo prevádzkových, stavebných a procesných opatrení na prevenciu množenia baktérie legionella v pitnej vode. a tam, kde je to možné, by mala byť uplatnená kombinácia týchto opatrení. Okrem toho, že je potrebné zabezpečiť nepretržitý obeh vody v potrubí, je nevyhnutné predchádzať neprijateľným poklesom teploty v prípade teplej vody a nárastom teploty studenej vody. Podľa európskej normy DIN EN 806-2 nesmú byť rozvody studenej pitnej vody inštalované v trasách rozvodov centrálneho vykurovania a teplovodných rozvodov. Nesmú tiež prechádzať vykurovanými priestormi, ako sú vyhrievané skrine k dosúšaniu oblečenia a posteľnej bielizne.

Rozvody studenej vody musia byť chránené proti teplu zabezpečením dostatočného priestoru okolo potrubia alebo riadnou izoláciou. Podobné požiadavky sa vzťahujú aj na rozvody teplej vody, ktoré je nutné chrániť proti tepelným stratám.

 

Teplovodné potrubie musí zostať teplé, rozvody studenej vody studené

Minimálna hrúbka izolačného materiálu pre potrubia a armatúry musia spĺňať miestne alebo národné požiadavky. Pokiaľ existuje zvýšené riziko výskytu Legionelly (napr. rozvody teplej a studenej vody sú namontované v jednej šachte/kanále v stene alebo voda správne necirkuluje), musia byť trúbky riadne izolované.

V takom prípade Armacell odporúča použiť systém, ktorý je známy ako systém 100% izolácie, tj. takú hrúbku izolácie, ktorá zhruba zodpovedá vonkajšiemu priemeru rúrky. To v prípade teplovodných rozvodov nielen zabraňuje množeniu Legionelly, ale zároveň chráni potrubie proti zbytočným energetickým stratám.

 

Vhodné izolačné materiály zabraňujú kondenzácii

Vzhľadom na riziko vzniku kondenzácie je nutné pre rozvody studenej pitnej vody používať iba izolačné materiály s uzavretou bunkovou štruktúrou, ktoré majú vysokú odolnosť proti prenikaniu vodných pár. Prípady poškodenia potrubia v praxi ukázali, že izolačné materiály s otvorenou bunkovou štruktúrou (bez ohľadu na to, či obsahujú parotesnú zábranu alebo nie) neposkytujú dostatočnú ochranu proti prestupu vlhkosti spôsobenej difúziou. Nemôžu byť preto považované za účinnú ochranu proti kondenzácii. U týchto materiálov sa ochrana proti prenikaniu vodných pár sústreďuje na parotesnú zábranu.

Aj keď je izolácia namontovaná s najväčšou starostlivosťou, nemusí stopercentne tesniť a často potom nemožno zabrániť prenikaniu vody. To znamená, že vzniká nebezpečenstvo, že vodné pary obsiahnuté vo vzduchu prenikajúce izoláciou začnú kondenzovať a rýchlo sa vsiaknu do izolačného materiálu. Materiál postupne vlhne, zvyšuje sa jeho tepelná vodivosť, zhoršujú sa izolačné vlastnosti a dochádza k energetickým stratám. Potom môže dôjsť ku korózii a nákladným škodám.

Armacell chráni potrubie pred nárastom a poklesom teploty

Izolačné materiály výrobkov rady Armaflex a Tubolit vďaka svojim vynikajúcim technickým vlastnostiam spoľahlivo chránia potrubia pred neprijateľným zvyšovaním alebo znižovaním teploty. Súčasne predchádzajú energetickým stratám na rozvodoch. Materiály s uzavretou bunkovou štruktúrou zabraňujú prenikaniu vlhkosti, a teda aj korózii na rúrkach.

 

Dôležité zásady tepelnej izolácie na ochranu pred Legionellou:

  1. Teplota rozvodov teplej pitnej vody nesmie klesnúť pod 55°C.
  2. Teplota rozvodov studenej pitnej vody nesmie presiahnuť 25°C.
  3. Pri montáži vodovodných systémov je nutné používať materiály, ktoré nepodporujú množenie mikroorganizmov (najlepšia je meď a plasty, najhoršia je guma).
  4. Potrubie teplej a studenej vody musí byť pokladané v dostatočnej vzdialenosti od seba.
  5. Pri montáži potrubia musí byť k dispozícii dosť miesta pre izoláciu.
  6. Pre izoláciu rozvodov studenej vody je nutné používať iba izolačné materiály s uzavretou bunkovou štruktúrou.
  7. Hrúbka izolácie u rozvodov studenej vody by mala približne zodpovedať vonkajšiemu priemeru potrubia.

 

Súvisiace produkty


Armacell Foamglas Isover Kaimann Knauf Paroc Rockwool