Doprava zadarmo na technické izolácie nad 120€ | 15% zľava na technické izolácie nad 600€

Ako sa vyrába kamenná vlna ROCKWOOL

 

A práve tieto vlákna sa ďalším spracovaním dajú premeniť na kvalitný izolačný materiál! Výroba kamennej vlny začína odmeriavaním prírodných surovín (čadič, bazalt alebo gabro), ktoré putujú do špeciálnej kupolovej pece. Ako palivo sa používa koks. V priebehu tavenia sa vytvorí teplota vysoká až okolo 1500 °C a z minerálneho kameniva sa stáva láva.

Tekutá hmota steká na špeciálne disky, ktoré rotujú rýchlosťou niekoľko tisíc otáčok za minútu. Disky tečúcu lávu rozstriekavajú a pretvárajú ju na vlákna. Tie sa chladia vzduchom a padajú do usadzovacej komory v podobe vlny. Počas tvorby vlákien sa pridávajú spojivá a hydrofóbne látky.

Takto vzniká vlnený koberec, ktorý mieri ďalej na technologickú linku. Tu sa formuje stláčaním a lisovaním vlákien. Následne putuje do vytvrdzovacej komory, kde sa zohrieva na teplotu okolo 200 °C. Táto teplota umožňuje polymerizáciu spojiva (živice) a stabilizáciu materiálu pred konečnou úpravou.

Potom sa izolačný materiál ochladí. Na konci výrobného procesu sa kamenná vlna nareže na požadované rozmery dosiek alebo pásov. Výrobný odpad sa spätne lisuje na brikety a znovu sa využíva ako vstupná surovina vo výrobnom procese.

 

Kamenná vlna ROCKWOOL je recyklovateľná

Vďaka prírodnému pôvodu je táto izolácia plne recyklovateľná. Podieľa sa tak na znižovaní dopadov výrobného procesu na životné prostredie. Planéta Zem vyprodukuje 38 000 krát viac kameňa, ako ROCKWOOL spotrebuje na výrobu kamennej vlny za jeden rok.

Skruže, pásy, rohože z kamennej vlny si môžete zakúpiť priamo v e-shope, v sortimente technické izolácie. Alebo navštívte naše pobočky Žilina, Bratislava, Košice, kde vám s výberom odborne poradíme.

Súvisiace produkty


Armacell Foamglas Isover Kaimann Knauf Paroc Rockwool